Hjertesygdom

Aspirin til ældre: Mere skade end gavn?

Er det tid til at genoverveje daglig aspirin for dem over 70? Mange af os har hørt om potentielle fordele for hjertet, men ny forskning kaster lys over nogle overraskende risici, især for ældre.

Betydelig risiko

Aspirin, et velkendt smertestillende middel, har længe været anbefalet til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Men ny forskning antyder, at for ældre mennesker kan fordelene ved aspirin være mindre end tidligere antaget, og der kan faktisk være betydelige risici forbundet med regelmæssige brug.

I en nylig undersøgelse blev det konkluderet, at selvom aspirin reducerer risikoen for ikke-dødelige hjerteanfald blandt dem uden tidligere hjerte-kar-sygdomme, øger det også risikoen for større blødninger. Dette rejser spørgsmålet om, hvorvidt fordelene virkelig opvejer risiciene, især for dem, der er sunde og ikke har hjertesygdomme.

En anden undersøgelse viste, at brug af aspirin hos raske mennesker kan være forbundet med øget skade og ikke mindsker risikoen for at dø. Selvom der var en beskeden reduktion i risikoen for hjerteanfald, var der til gengæld risiko for større blødning, herunder hjerneblødning. Dette fører til, at forskerne i artiklen giver en anbefaling om, at rutinemæssig brug af aspirin til primær forebyggelse bør genovervejes.

Endelig viste en tredje undersøgelse, at brug af aspirin hos sunde ældre personer ikke forlængede overlevelsen over en periode på 5 år. Men det førte til en højere rate af større blødninger end placebo. Dette er især bekymrende for vores ældre befolkning, hvor risikoen for blødning kan have alvorlige konsekvenser.

Aspirin ikke en mirakelpille

Mens aspirin tidligere blev betragtet som en mirakelpille for hjertet, viser ny forskning, at det formentlig ikke er den bedste løsning for alle, især ikke for ældre. Som med alle lægemidler er det vigtigt at veje fordele og risici og konsultere en læge, før man træffer beslutninger om langvarig medicinering. Lige nu ser det ud til, at det måske ikke er den gyldne vej til hjertesundhed for ældre, som vi engang troede.

Hvis du vil beskytte dit hjerte, så er det vigtigt at dyrke motion og spise sundt med masser af grøntsager og mange fibre. Det kan også være, at du skal tage et kosttilskud med f.eks. magnesium eller fokusere på at øge mængden af nitratrig kost. Hvis du er overvægtig, er der forskning, som tyder på, at en middelhavsdiæt med magert kød kan være gavnligt for dig. Endelig kan du læse om de mest effektive antiældnings midler som nicain eller GlyNAC.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top