Kvinde sover i en sky

Ekspert-råd: Her er, hvad en førende forsker i antiældning gør

Matt Kaeberlein er professor i biologi og en af verdens førende forskere i antiældning. Han er meget åben i forhold til, hvad han selv gør for at holde sig ung og lægger vægt på motion, kost og søvn og er skeptisk i forhold til kosttilskud. Her ser vi nærmere på, hvad Kaeberlein selv gør

Motion og søvn for antiældning

Kaeberlein slår fast i dette interview, at søvn er utrolig vigtig, når det handler om at modgå aldring af især hjernen. Kognitivt forfald og demens er ikke noget, mange har lyst til selv at opleve, og Kaeberlein peger på, at især dyb søvn er nødvendig for at hjernen kan genoprettes og reparere skader.

Motion er lige så vigtig, siger Kaeberlein. Godt nok er der ikke forskning, der viser, at motion forlænger livet, men der er masser af forskning, der viser, at motion forlænger det, der på engelsk kaldes “healthspan” og som på dansk kan oversættes til livs-sundhed eller måske bare livskvalitet. Der er stor forskel på at leve, til man bliver 82 og være sund og rask til det sidste, eller at have brugt de sidste 20 år på at være syg og svagelig.

Motion forbedrer mitokondrierne (vores cellers kraftværker), siger Kaeberlein, og han mener også, at der er beviser for, at motion reducerer inflammation, hvilket er en af de vigtigste årsager til ældning.

Kaeberlein dyrker motion, hvor han benytter sig af såkaldte “compound exercises” (på dansk flerledsøvelser), der involverer flere muskelgrupper og led. Eksempler på flerledsøvelser kan være squat, dødløft, kettlebell swing, armbøjninger (pushups), burpees mf. Derudover dyrker Kaeberlein en form for cardio 3-4 gange om ugen, det kan enten være på træningsmaskiner eller på hikes.

Kost og faste for antiældning

Kaeberlein er ikke overbevist om, at de forskellige intermittent-fasting-programmer virker. Intermittent-fasting er f.eks. hvor man spiser inden for 8 timer og faster i døgnets resterende 16 timer. Det ser ikke ud til, at der er noget bevis for, at intermittent-fasting virker, mener Kaeberlein. Til gengæld er der beviser på, at mus og rotter lever længere, hvis man begrænser mængden af deres mad, siger Kaeberlein.

Kaeberlein mener også, at den såkaldte “fasting mimicking diet”, der er udviklet af professor Valter Longo, ser ud til at reducere inflammation betragteligt. Hvis du er interesseret i at lære mere om fasting mimicking diet, så kan du se en god lille video, der gennemgår den og forskningen bag her:

Kosttilskud til antiældning

Kaeberlein slår fast, at det vigtigste er at have et godt grundlag at bygge på: god søvn, motion, en sund kost og lykke (som han siger er meget vigtig). Når fundamentet er på plads, kan det måske give mening at tage visse kosttilskud, men det kommer an på ens alder og diæt, hvilke kosttilskud, man har brug for.

Når det kommer til kosttilskud, mener Kaeberlein, at en multivitamin til de fleste mennesker giver mening. Han tager ikke selv en multivitamin hver dag, men når han lige husker det. Han tager også et tilskud med D-vitamin.

Kaeberlein siger selv, at han er meget skeptisk i forhold til hele kosttilskud-industrien, som han mener udnytter folks usikkerhed, og det kan være svært for folk at gennemskue, hvilke kosttilskud, der er nødvendige. Han mener selv, at 99,99% af alle kosttilskud ikke vil have en gavnlig virkning.

Kaeberlein mener dog, at medicin som Rapamycin, der er immun-undertrykkende, kan have en gavnlig effekt for nogen. Hvis man tager Rapamycin i meget små doser, ser det ud til, at det kan forlænge livet og forbedre sundheden hos ældre. Rapamycin er receptpligtigt og er derfor ikke tilgængeligt for almindelige mennesker.

Du kan se et interview med Matt Kaeberlein her, hvor han fortæller om, hvad han mener om forskningen i antiældning her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top