Kvinde overgangsalder smiler

Hormonterapi bør tilbydes flere kvinder i overgangsalder, mener flere eksperter

Forskning viser, at nogle kvinder unødigt lider af overgangsalderen. Desværre kender mange kvinder ikke til muligheden for hormonterapi

Flere kvinder, der lider af “invalidiserende” symptomer på overgangsalderen, bør præsenteres for muligheden for hormonterapi, skriver en artikel offentliggjort i Canadian Medical Association Journal (CMAJ).

“Der er en hel konstellation af symptomer i forbindelse med overgangsalderen og den periode, der ligger op til, nogle af hvilke kan være ekstremt invaliderende, især for hvad der i dag betragtes som en relativt ung kvinde,” siger Dr. Iliana Lega, en endokrinolog ved Women’s College Hospital i Toronto og artiklens hovedforfatter.

“Hver dag ser vi, hvor få kvinder der bliver spurgt om symptomer på overgangsalderen, og som får information om behandlingsmuligheder, og vi føler bare, at der er et løbende behov for at forbedre uddannelsen på dette område,” siger hun.

Kvinder i 40’erne og 50’erne opdrager børn og kan være på toppen af deres karriere, mens de forsøger at leve med de stressende symptomer, mener hun og fortsætter:

“At have forstyrret søvn, at have hyppige hedeture, at have irritabilitet og humørproblemer har en enorm indvirkning på deres hverdag,”.

Hormonterapi i overgangsalderen, også kendt som hormonudskiftningsterapi, har været et kontroversielt emne siden 1990’erne, da en større undersøgelse fandt en sammenhæng med højere forekomst af brystkræft og slagtilfælde.

Men mange eksperter siger nu, at den undersøgelse overdrev risiciene, som hovedsageligt var forbundet med kvinder over 60 – hvor risikoen for kræft og slagtilfælde alligevel ville stige på grund af alder.

Risiko for hormonterapi er lavere for yngre kvinder

Lega og hendes medforfattere gennemgik mere nylige studier og fandt, at risiciene er meget lavere for kvinder i 40’erne og 50’erne, især hvis de bruger hormonterapi i fem år eller mindre.

For kvinder mellem 50 og 59 år, eller de som starter hormonterapi inden for 10 år efter deres sidste menstruation, “er den ekstra risiko for brystkræft anslået til tre ekstra tilfælde for hver 1.000 kvinder, der bruger kombineret hormonterapi for overgangsalderen i fem år,” sigerderes gennemgang. “Kombineret hormonterapi for overgangsalderen” er en blanding af østrogen og progesteron.

Gennemgangen fandt også, at risikoen for slagtilfælde for personer under 60 år, der bruger hormonterapi, var meget lille.

“Sikkert er diskussionen meget anderledes for kvinder over 60 år,” siger Lega. “Normalt er det ikke en aldersgruppe, hvor det anbefales at starte hormonterapi.”

Gennemgangsartiklen har ikke til hensigt at foreslå, at alle kvinder skal på hormonterapi for overgangsalderen, men at give sundhedsudbydere de oplysninger, de har brug for at drøfte mulighederne med patienter og afveje risici og fordele på individuel basis, siger hun.

Dr. Iris Gorfinkel, en praktiserende læge i Toronto, som ikke var involveret i artiklen, er enig.

“Man vejer på den ene side af skalaen, hvor meget patienten lider nu, og på den anden side skal man veje potentialet for skade,” siger hun.

For at vurdere potentiel skade taler Gorfinkel med patienter om mulig tilstedeværelse af en BRCA-genmutation, som er forbundet med en højere risiko for brystkræft, sammen med familiens sygehistorie.

Hun gør det samme for at vurdere risikoen for hjertesygdom eller slagtilfælde, ved at diskutere familiens sygehistorie og andre faktorer som rygning, diabetes og højt blodtryk.

På den anden side af skalaen er det vigtigt ikke at undervurdere, hvor meget patienten lider af symptomerne på overgangsalderen, siger Gorfinkel.

“Jeg tror, at lægevidenskaben længe har fortalt kvinder at de skal ‘tie stille og finde sig i det,'” siger Gorfinkel. “Symptomerne bliver værre og værre og værre, og mange kvinder siger bare til sig selv, ‘Jeg burde være vant til det, jeg burde have det fint.'”

Hormonterapi i overgangsalderen er op til 90 procent effektiv til behandling af hedeture og forbedrer søvnkvalitet og humørforstyrrelser, siger gennemgangsartiklen. Det hjælper også med at forhindre tab af knoglemasse.

Hvorfor det giver god økonomisk mening at bryde tabuet omkring overgangsalderen

Det er en betydelig fordel, siger Gorfinkel, “fordi livet ændrer sig markant, når kvinder eller mænd falder og brækker en hofte.”

Hormonterapi tages i pille- eller plasterform for at håndtere disse symptomer, siger hun. Men hvis nogen kun ønsker at behandle et lokalt symptom, såsom tør vagina, kan hormonterapien tages gennem en lokal creme, hvilket eliminerer enhver øget risiko for brystkræft, siger Gorfinkel.

I Danmark begynder flere læger nu at genoverveje anbefalingen om ikke at bruge hormonterapi til kvinder i overgangsalderen. På Sundhed.dk har de en god artikel, hvor speciallæge Ditte Trolle gennemgår muligheden for hormonterapi.

Hvis du lider af træthed, smerter, hedeture eller andet, og du mistænker, at det kan skyldes overgangsalder, så tag en snak med din læge eller gynækolog om muligheden for hormonterapi. Du kan også læse vores artikel om, hvordan man får mere energi som kvinde i overgangsalder her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top