Kvinde drikker shake

Kollagen og hyaluronsyre – mindsker rynker og forbedrer hudkvaliteten

Forskning viser, at tilskud med kollagen og hyaluronsyre kan have positive effekter på hudens elasticitet, rynker og tørhed.

Kollagen og hyaluronsyre er to naturligt forekommende stoffer i vores krop, der spiller en vigtig rolle i vores hudkvalitet. Kollagen er et protein, der udgør en stor del af vores hud, mens hyaluronsyre fungerer som smørelse i vores væv og hjælper med at holde vores hud fugtig og elastisk.

Mindre kollagen med alderen føre til rynker

Desværre falder mængden af kollagen og hyaluronsyre i vores krop med alderen, hvilket kan føre til tørhed, rynker og en mindre elastisk hud. Men heldigvis viser nyere forskning, at tilskud med kollagen og hyaluronsyre kan hjælpe med at mindske disse aldersrelaterede forandringer i huden.

Tilskud med kollagen virker

Kollagenproduktionen kan øges ved at tage tilskud med kollagen. Kollagenproteiner er normalt for store til at blive optaget af vores fordøjelsessystem, men når de nedbrydes til mindre dele, kendt som “low molecular weight peptides”, kan vores krop optage kollagen gennem maven. Dette blev påvist i et mindre forsøg fra 2014, hvor forskerne målte mængden af hydroxyprolin i deltagernes blod for at se, om kollagentilskud blev optaget af kroppen. Resultaterne viste, at tilskud med over 153,8 mg kollagen pr kilo kropsvægt om dagen øgede mængden af hydroxyprolin (en biomarkør for kollagen) i blodet betydeligt. Det svarer til, at en person på 75 kilo indtager 11 gram kollagen.

Men det er ikke kun optagelsen af kollagen, der er vigtig – det er også dens effekt på huden. I en videnskabelig artikel fra 2020 undersøgte forskere en række videnskabelige undersøgelser for at se nærmere på beviserne for, at kollagentilskud forbedrer hudkvaliteten. Resultaterne viste, at kollagentilskud fører til en sundere hud med forbedret elasticitet, færre rynker og mindre tør hud.

Derudover viser nyere forskning også, at kollagentilskud kan have andre positive effekter på vores krop. I en videnskabelig artikel fra 2022 undersøgte forskere, hvordan et tilskud med kollagen kombineret med styrketræning påvirker vores sener. Resultaterne viste, at tilskud med kollagen kombineret med styrketræning i høj grad forbedrede akillessenens tykkelse og samtidig øgede muskelstørrelsen. Endelig indeholder kollagen omkring 30% glycin, så hvis man spiser 10 gram kollagen om dagen, får man også omkring 3 gram glycin, hvilket er godt, hvis man f.eks. spiser GlyNAC for at holde sig ung.


– Kollagen og hyaluronsyre er to vigtige komponenter i vores hud, der kan forbedre hudens udseende og elasticitet. Kollagen er ansvarlig for styrken og fastheden i vores hud, mens hyaluronsyre bidrager til hydrering og fugtighed.

– Der er videnskabelig evidens for, at indtagelse af kollagen som kosttilskud kan føre til reduktion af rynker og forbedring af hudens elasticitet. Der er også bevis for, at hyaluronsyre kan hjælpe med at øge hudens fugtniveau og reducere synlige tegn på ældning.

– Mens kollagen og hyaluronsyre kan have positive virkninger på vores hud, er det vigtigt at huske på, at deres effekter ikke er permanente. For at opretholde en sund og ungdommelig hud er det vigtigt at opretholde en sund livsstil, spise en varieret kost, beskytte huden mod solskader og opretholde en passende hydreringsniveau.

I en anden artikel fra 2022 viste forsøget, at kollagen så ud til at sænke mængden af kropsfedt betragteligt. Fælles for alle forsøgene med kollagen er, at kollagen blev indtaget – altså spist. Kollagen har ingen effekt, hvis det bliver smurt på huden i en creme, fordi kollagen er for stort til at kunne passere gennem vores hud.

Hyaluronsyre vigtig for hud, led og øjne

Hyaluronsyre er et andet interessant stof, når det handler om at forbedre hudkvaliteten. Kroppen bruger hyaluronsyre i vores hud, øjne og led, og hyaluronsyre fungerer som smørelse i vores væv, og derudover bruger kroppen også hyaluronsyre, når den reagerer på skader. Mængden af hyaluronsyre i vores krop falder med alderen, så en person på 75 har kun 25% af mængden af hyaluronsyre som en ung person.

Hyaluronsyre er ikke lige så grundigt undersøgt som kollagen, men den forskning, der er, virker lovende. I en videnskabelig artikel fra 2021 undersøgte forskerne, om hyaluronsyre har en effekt på hud-aldring. 60 personer indtog 200 mg hyaluronsyre om dagen, og efter 28 dage blev deres hud vurderet ud fra hydrering (fugtighed), rynkedybde, elasticitet og fasthed. Forskerne nåede frem til, at tilskud med 200 mg hyaluronsyre forbedrede hydrering af huden med omkring 10%, forbedrede dybden af rynker med 18,8% og forbedrede elasticitet og fasthed med 5,1%.

5 andre randomiserede forsøg viste, at hyaluronsyre bliver optaget af kroppen, hvis man indtager det som kosttilskud, og at det reducerer rynker i huden. Fælles for alle forsøgene er dog, at de er blevet betalt af firmaer, der alle laver kosttilskud med hyaluronsyre, men forsøgene er til gengæld alle dobbeltblindede placebo-kontrollerede forsøg. Det vil sige, at deltagerne i forsøget blev inddelt, så en del af dem fik tilskud med hyaluronsyre, og en anden del fik et placebotilskud, og forskerne vidste ikke, hvem af deltagerne, der fik hvad.
Ligesom med kollagen kan hyaluronsyre ikke optages gennem huden.

Man skal altså indtage et tilskud med hyaluronsyre for at det har en effekt på huden. Det blev blandt andet påvist i et forsøg fra 2020 . Forsøget var sponsoreret af et firma, der netop udviklede en creme med hyaluronsyre, og derfor havde firmaet jo en klar interesse i at kunne påvise, at creme med hyaluronsyre kan fjerne rynker, men forsøget viste altså, at cremer med hyaluronsyre ingen effekt har på huden.

Hyaluronsyre har ikke kun en gavnlig effekt på huden. Der er også forskning, der peger på, at tilskud med hyaluronsyre kan mildne smerter i led som f.eks. knæ. Et forsøg fra 2021 viste, at personer med gigt og smerter i knæet havde gavn af tilskud med hyaluronsyre.

Scroll to Top