Middelhavsdiaet med roedt koed

Middelhavsdiæt med rødt kød forbedrer helbredet hos overvægtige

Nyt studie viser, at en sund middelhavsdiæt med magert, ubehandlet rødt kød kan have positive effekter på hjertet og blodsukkeret hos personer, der er overvægtige eller fede.

Forbedringer af blodtryk, overvægt og kolesteroltal

En ny undersøgelse viser, at en middelhavsdiæt , der inkluderer magert, ubehandlet rødt kød, kan forbedre helbredet hos voksne, der kæmper med overvægt og fedme. Resultaterne af studiet antyder, at deltagere, der følger denne sunde kost, har forbedringer i blodtrykket, lipider og glukosemetabolismen sammenlignet med dem, der følger en mere vestlig-inspireret kost.

Studiet blev udført som et randomiseret, crossover, kontrolleret forsøg, hvor 41 deltagere med en BMI over 28 kg/m2 blev randomiseret til at følge enten en middelhavsdiæt eller en vestlig-inspireret kost i 5 uger. Efter en 4-ugers pause, hvor deltagerne vendte tilbage til deres normale spisevaner, krydsede deltagerne over til den anden kostplan i yderligere 5 uger.

Middelhavsdiaet

Største forbedring hos gruppen, der fik magert rødt kød

I løbet af forsøget blev deltagerne forsynet med alle deres måltider og snacks, og kosten blev sammensat af ernæringseksperter for at sikre, at den opfyldte de nødvendige krav til kalorier, protein og makronæringsstoffer. Resultaterne af studiet viste, at deltagerne i gruppen med middelhavsdiæt med magert rødt kød havde en større forbedring i deres LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol) sammenlignet med deltagerne i gruppen med middelhavsdiæt med magert, lyst kød. Derudover havde gruppen med middelhavsdiæt med magert rødt kød også en signifikant forbedring i blodtrykket, lipider og glukosemetabolismen, mens der ikke var nogen betydelige ændringer i disse markører hos deltagerne i gruppen med middelhavsdiæt med magert, lyst kød.

Det betyder, at en sund kost med magert rødt kød kan have gavnlige effekter på hjertet og blodsukkeret hos personer, der er overvægtige eller fede. Selvom studiet har visse begrænsninger og kræver yderligere undersøgelser, er resultaterne lovende og kan give anledning til yderligere forskning inden for ernæring og sundhed.

Det er vigtigt at lægge mærke til, at deltagerne i forsøget fik ubehandlet magert rødt kød. Rødt kød har mættet fedt, og en stor mængde mættet fedt er ikke godt for helbredet og kan give forhøjet kolesteroltal, øge risiko for diabetes-2 og øge risiko for hjertesygdomme. Behandlet rødt kød (f.eks. kød i pølser) er forbundet med en større risiko for kræft, hjertesygdomme og diabetes-2. Derfor er det vigtigt at lægge mærke til, at studiet netop har kigget på magert rødt kød, og at det altså ikke er kød i sig selv, der kan være negativt for sundheden, men mængden af fedt og behandling af kød, der gør det usundt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top