Emil Thorup

Emil Thorups nye livsstil under lup

TV-kendissen Emil Thorup har for nylig valgt at omlægge sit liv og deltager i programmet “Vi vil leve for evigt”. Til forskellige medier fortæller Emil Thorup, at han har erstattet fester og alkohol med motion og en ny diæt. Her vil vi se nærmere på Emil Thorups nye diæt og se, om den virkelig er så sund, som han selv mener

Ingen mælk og fuldkorn

Emil Thorup kommenterer blandt andet på Sundhedsstyrelsens kostråd, hvor han blandt andet går i rette med, at mælk og fuldkorn er sundt. Til Jyllands Posten siger han sådan her:

– Det er jo ikke en entydig sandhed. Tværtimod. Lige nu hverken drikker eller spiser jeg mælk og morgenmad, og noget kunne tyde på, at det er godt for mig. Det allersværeste har nok været at acceptere, at fuldkorn er noget af det allerværste, man kan spise.

At fuldkorn skulle være skidt for kroppen er ikke noget, som Emil Thorup har noget videnskabeligt belæg for at sige, selvom han med egne ord siger, at han er meget “datadrevet”. At spise fuldkorn betyder, at man får næringen fra hele kornet, herunder de skaller, der sidder rundt om kernen og som indeholder mange fibre, vitaminer og mineraler.

Der er flere og gentagne videnskabelige undersøgelser, der viser, at det er sundt at spise fuldkorn, og at det ser ud til, at fuldkorn kan beskytte mod blandt andet hjertekarsygdomme. Fuldkorn er en god kilde til fibre, og man ved, at folk, der spiser mange kostfibre, generelt lever længere.

Der er heller ingen evidens for, at mælk er usundt med mindre man lider af laktoseintolerans. Mælk er en glimrende kilde til calcium og protein og kan derfor være godt at have i sin kost for at forebygge osteoporose og tab af muskelmasse (sarkopeni).

Faste og tab af muskelmasse

I Jyllands Postens artikel fortæller Emil Thorup også, at han faster, men han fortæller ikke helt, hvordan hans faste er sat sammen. Det er i dag ikke afgjort, om faste er sundt og har nogen antiældnings-effekt. En stor undersøgelse viste for nylig, at faste ikke ser ud til at have nogen gavnlig effekt. Faste kan dog være et værktøj, hvis man vil tabe sig, men efterhånden som man bliver ældre, taber man muskelmasse, og her kan faste faktisk gøre, at man taber endnu mere muskelmasse.

Hvis du vil prøve at faste, vil vi anbefale, at du sørger for at få nok protein, så du ikke taber muskelmasse. Sarkopeni (aldersbetinget tab af muskelmasse) er en hyppig årsag til hurtigere ældning og skrøbelighed.

Motion og søvn

Emil Thorup fortæller også, at han motionerer 30 minutter fem gange om ugen og sover 8 timer hver nat. Motion og søvn er uden tvivl de vigtigste faktorer, når det handler om at holde sig sund og sin krop ung. Manglende motion kan blandt andet føre til hjertekarsygdomme, og manglende søvn kan føre til mere oxidativt stress i kroppen, der kan føre til en højere risiko for en række sygdomme.

Emil Thorups søvn- og kostvaner er altså glimrende og kan med stor fordel indgå i en sund livsstil.

Næsten 50 kosttilskud!

Det sidste vi vil fokusere på i denne gennemgang af Emil Thorups nye livsstil er hans kosttilskud. Som man kan se i hans opslag herunder, er det ganske omfattende.

47 kosttilskud tager han hver dag, men han fortæller desværre ikke så meget om, hvad det er for kosttilskud. Der kan være mening med at tage et kosttilskud, hvis man ved, at ens kost har mangler. Hvis man f.eks. ikke spiser nok grøntsager, kan man let komme til at få for lidt magnesium, C-vitamin og en række B-vitamin som eksempelvis folat. Der er også flere kosttilskud, som bevisligt er gavnlige i forhold til antiældning, herunder GlyNAC, som vi også har skrevet om.

Problemet med kosttilskud er, at de for det første er meget dyre. Dernæst er der ikke ret god kontrol med, hvordan de bliver produceret, så man skal stole på det mærke, man køber. 47 kosttilskud er virkelig mange, og det kan komme til at virke, som om Emil Thorup bruger det meget høje antal kosttilskud til at vise, at hans nye livsstil er virkelig god og seriøs antiældning. Der er ingen evidens for, at det er nødvendigt at tage mange kosttilskud for at blive sund eller praktisere antiældning.

En sund kost med masser af grøntsager og fibre, masser af protein af høj kvalitet og en lav mængde mættede fedtsyrer er derimod en af grundstenene for et sundt liv sammen med god søvn og motion. Derudover kan man så bygge ovenpå med f.eks. GlyNAC, Omega-3 tilskud, D-vitamin eller B3-vitamin.

Hvad er konklusionen?

Samlet set er der både gode og mindre gode ting i Emil Thorups nye livsstil. Det mest negative er, at han er med til at give indtryk af, at man er nødt til at tage en masse kosttilskud for at leve sundt. Det er der ingen grund til, hvis ellers man følger en sund livsstil som beskrevet her over. Derudover praktiserer han faste, hvilket der lige nu ikke er evidens for har en gavnlig effekt i forhold til antiældning – og endda kan have en negativ effekt. Han advarer også mod at spise fuldkorn og drikke mælk, hvilket er direkte imod sundhedsmyndighedernes anbefaling og ingen evidens har bag sig.

Til gengæld er der også et par gode ting i hans nye livsstil. Han dyrker meget motion og sørger for at få nok søvn, hvilket er meget vigtigt.

Alt i alt er Emil Thorup et eksempel på, at der stadig er meget misinformation, når det handler om sundhed og antiældning. Det kan derfor være en god idé at være skeptisk, når en eller anden ny sundhedsdille slår igennem, eller hvis en kendis fortæller om en ny diæt, som helt sikkert er meget bedre end den, som sundhedsmyndighederne anbefaler.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top