Ny viden om de bedste kostvaner for en sund alderdom
Ny forskning offentliggjort i 2023 understreger vigtigheden af kost i forhold til sund aldring. Et studie offentliggjort i JAMA Internal Medicine viser, at fire store sunde kostmønstre er forbundet med en lavere risiko for for tidlig død, kræft, hjerte-kar-sygdomme og respiratoriske sygdomme. Denne undersøgelse inddrog 36 års sundhedsdata fra over 119.000 personer og understreger kostens rolle i at bekæmpe aldringsrelaterede sygdomme.
Et andet studie, offentliggjort i Nutrients, fokuserer på koststrategier, der fremmer sund aldring, med særlig vægt på forbedring af hjerte-kar- og hjernesundhed og forebyggelse af aldersrelaterede sygdomme. Det understreges, at en sund kost i højere alder kan være en effektiv strategi for at opretholde optimal sundhed og funktion. En kost rig på protein, fiber, vitamin D og omega-3 fedtsyrer er afgørende for bedre fysisk funktion, knogle- og muskelstyrke, kognitiv funktion og lavere risiko for kroniske sygdomme og handicap.
En systematisk gennemgang af 36 studier understreger også ernæringens effekt på aldring, herunder evalueringen af biomarkører, der fremmer sund aldring, og hvordan man kan øge levetiden gennem ernæring. Denne forskning er afgørende, da vi i dagens samfund ser, at ældre lever længere end tidligere generationer, men længere liv betyder ikke nødvendigvis et sundere liv.
Læs mere